top of page

מבוא למערכת SAP:
במאמר זה נקבל מושג כללי על מערכת ה-SAP וכן מה אפשרויות התעסוקה שקשורות לעולם ה-SAP.
קהל יעד של מאמר זה:
1. בוגרי אוניברסיטה טריים - אשר מעוניינים לפתח קריירה בעולם ה-ERP או בעולם ה-Software Designing או Solution Architecture.
2. מקצוענים מנוסים - אשר עובדים הרבה זמן בתחום ומקצועיים בקו העסקי הנוכחי שהם נמצאים בו וכן מעוניינים לפתח קריירה ב-ERP Design and Implementation.
3. מקצוענים מנוסים - אשר נתקלו ב-SAP במהלך הקריירה המקצועית שלהם וכן היו אחד מהבאים: Power User או End User או Project Coordinator וכן מעוניינים לפתח את הקריירה שלהם לתחום ה-ERP Design And Implementation.
4. מקצוענים מנוסים - אשר מעורבים כרגע בפיתוח תוכנה עסקית ומעוניינים לעשות הסבה ל-ERP Design And Implementation.
5. מקצוענים מנוסים - אשר מעוניינים לבצע מעבר דרסטי בקריירה שלהם מהקריירה הנוכחית ל-ERP Designing And Implementation.

לפני שהתחלתי בקריירת ייעוץ ה-SAP שאני נמצא בה, היו לי הרבה שאלות, וכן הרבה תהיות עם שאלות שלא נגמרות על איך להמשיך ולהיות יועץ SAP בעצמי.
ראשי התיבות של ERP הם: Enterprise Resource Planning.
התפקיד שביצעתי לאורך השנים נקרא: SAP Functional Consultant. הייתי מעורב במחזורים של SAP מקצה לקצה. ביצוע פעולות roll-out, הדרכות ותמיכה במשתמשי קצה. במאמר זה ננסה להבין מה זה בעצם להיות בתפקיד של SAP Consultant.
מהי מערכת SAP?
SAP ERP או SAP ECC (פירוש של: Enterprise Central Component) משמעותו:
Systems
Applications and
Products in Data Processing
מערכת SAP - היסטוריה בת 44 שנה של הצלחה (וממשיך...)
ההנהלה יושבת ב-Walldorg בגרמניה, חברת SAP היא מובילת שוק בתוכנות מסוג Enterprise Application. בשנת 1972, היה לחמישה אנשים בגרמניה חזון עבור הפוטנציאל העסקי של הטכנולוגיה. החברה התחילה עם לקוח אחד ומגוון של עובדים, בכך SAP קבעה את הנתיב שיהפוך את עולם טכנולוגיות המידע וישנה את הדרך
שבה חברות עושות עסקים. כעת, לאחר 44 שנים וכ-300 אלף לקוחות, חברת SAP נהייתה חזקה יותר מאי פעם, מונעת מרוח החלוציות שהייתה קיימת במייסדים שלה וממשיכה לשנות ולחדש בתעשיית ה-IT.
מה זה ERP?
ERP זה ר"ת של: Enterprise Resource Planning. מערכת ERP עוזרת לחברה גדולה, ארגון או כל חברה קטנה אחרת לנהל את התהליכים העסקיים שלה בצורה יעילה ע"י תכנון נכון ויעיל של המשאבים שלה. המשאבים שלה יכולים להיות: חומרים, כוח אדם או שירותים שהיא מספקת. SAP ERP מבצעת אינטגרציה של פונקציות עסקיות שונות בתוך החברה על מנת לנטרל את הצורך להזין נתונים כפולים או מיותרים. SAP ERP שומרת את כל הפעילויות והפונקציות העיסקיות שהמשתמשים
מבצעים בבסיס הנתונים שלה. בסופו של דבר כל הנתונים האלו עוזרים על מנת ליצור החלטות עסקיות טובות יותר תוך שימוש במספר הולך וגדל של דו"חות סטנדרטיים שהמערכת מציעה.
מודולים עיקריים ב-SAP:
SAP ERP מורכבת מכמה וכמה מודולים חשובים שמבוססים על פונקציות עסקיות שונות שקיימות בחברה, נתחיל במודול הפונקציונליים.
מודול פונקציונליים:
FINANCIAL ACCOUNTING - FI:
מודול SAP FI Financials זהו אחד המודולים הכי חשובים במערכת ה-SAP. הוא עוצב בצורה כזו שהוא יענה על כל הדרישות שקשורות לחשבונאות ופיננסים בארגון. בתוך המודול הזה, מנהלים פיננסיים כמו גם מנהלים אחרים בארגון יכולים לבצע סקירה של המיקום הפיננסי של החברה שלהם בזמן אמת. הפונקציונליות זמן אמת של המודולים במערכת ה-SAP מאפשרת קבלת החלטות טובה יותר ותכנון אסטרטגי. מודול ה-FI Financial Accounting הוא באינטגרציה עם מודולים אחרים במערכת ה-SAP כגון:
MM Materials Management
PP Production Planning
SD Sales and Distribution
PM Plant Maintenance
PS Project Systems
מודול ה-FI מורכב מכמה תתי-מרכבים, אבל לא מוגבל רק אליהם, תתי-מרכיבים אלו נקראים גם sub-modules. חלק מהם מצויינים להלן:
Accounts Receivables
Accounts Payable
Asset Accounting
Bank Accounting
General Ledger/New General Ledger
CONTROLLING - CO:
מודול ה-SAP CO Controlling מספק אינפורמציה תומכת למנהלים על מנת לבצע תכנון מדויק בהתבסס על דו"חות כספיים כמו גם ניטור הפעולות בארגון שלהם. מייצג את הזרימה של העלויות והרווח בארגון, וכן מספק את כל האינפורמציה התומכת שנדרשת למנהלים על מנת לבצע תכנון, דיווח וקבלת החלטות. קבלת החלטות יכולה להתבצע ברמה גבוהה ע"י קבלת אינפורמציה שתפחית סיכונים בצורה דרסטית. בצורה עקרונית, זהו כלי חיוני להנהלה על מנת לקבל החלטות ארגוניות כאלו ואחרות.
למודול ה-CO Controlling יש את תתי-המודולים הבאים (אך לא מוגבל רק אליהם):
Cost Center Accounting
Internal Orders
Product Cost Controlling
Profitability Analysis
Profit Center Accounting
MATERIAL MANAGEMENT - MM:
מכסה פונקציות עסקיות כגון: procurement או purchasing וכן ניהול הזמנות. ה-procurement יכול להיות עבור חומרים או שירותים. הוא יכול להיות או מקומי או מיובא (procuring מחו"ל) או שניהם. Materials management MM יש לו  אינטגרציה עם מודולים אחרים כגון: SD Sales & Distribution או PP Product Planning או FI Financials או CO Controlling או PM Plant Maintenance ו-QM Quality Management. מודול Materials Management משמש על מנת להוות צינור לתהליכי procurement וכן לעזור בניהול הזמנות ברמת החנות/המחסן.
מודול MM Materials Management מכיל את תתי-המודולים הבאים (אך לא מוגבל רק אליהם):
Maintaining Minimum Stock Level - Re Order point
Purchasing / Procurement management
Request for Quotation Management
Handling Purchase requisitions generated from different modules such as PP, PM
Vendor Evaluation
Goods Receipt
Invoice Verification
Inventory Management
PRODUCTION PLANNING - PP:
המטרה של מודול ה-PP Production Planning הוא להבטיח שייצור פועל בצורה אפקטיבית ויעילה על  מנת להפיק את התוצרים כנדרש עבור הלקוחות. מודול ה-Production Planning של מערכת ה-SAP דואג לטפל בנתוני האב שנדרשים כגון: חשבוניות  של חומרים, ניתובים ומרכזי עבודה. מודול ה-Production Planning מטפל בכל ההיבטים הנדרשים על מנת להפיק בסופו של דבר מוצרים מוגמרים טובים. הוא כולל את הזמן שנדרש על מנת להתקין מכונה מסוימת, הזמן שנדרש לייצר מוצר מוגמר בודד כמו גם איסוף העלויות שהם חלק מהתהליך של הייצור, עלויות אלו יכולות להיות עלויות ישירות וכן עלויות לא ישירות שמעורבות בייצור של יחידת מוצר מוגמרת כמו למשל: שעות עובדים, שעות מכונה, תקורות של המפעל שיכולות להיות מטבען או קבועות או משתנות. 
למודול ה-PP Production Planning יש את תתי-המודולים הבאים (אך הוא לא מוגבל רק אליהם):
SOP Sales and Operations Planning - Provides tools for forecasting sales
and production planning based on historical, current and future data.

MRP Material Requirements Planning - relies on demand and supply elements
with the calculation parameters to calculate the net requirements from the
planning run.

Shop Floor Control - includes the processing of production order, goods 
movements, confirmations and reporting tools for production.

Capacity Planning - evaluates the capacity utilized based on the work
centers available capacity to show capacity constraints

Product Cost Planning - is the process of evaluating all the time values
and value of component materials to determine the product cost.

SALES & DISTRIBUTION - SD:
מודול ה-SAP sales and distribution זהו חלק ממודול הלוגיסטיקה שתומך במכירות שמתבצעות ללקוחות החל מ-quotations, ביצוע הזמנות וכו' כל הדרך עד להתחשבנות עם הלקוח. מודול זה הוא באינטגרציה צמודה עם המודולים הבאים: MM Material Management, FI Finance, CO Controlling, QM Quality Management, PS Project Systems, PP Product Planning ומודולים פונקציונליים.
מודול ה-Sales and Distribution מכסה גם את תחום המכירות והשירותים של מוצרים. מודול זה מכסה פונקציות עסקיות החל מ:
pre-sales, inquiries, quotations, contracts, scheduling agreements, Sales order
management, pricing, discounts, credit management, executing sales order, 
creating outbound deliveries, creating invoice, recording accounts receivables,
managing credit and debit memos, complaints managements etc...
לסיכום, למודול ה-SD Sales & Distribution יש את תתי-המודולים הבאים (אך לא מוגבל רק אליהם):
Pre-sales activities, including inquiry and quotation creation

Managing and committing long term services and / or supply of goods using contracts

Sales Order processing, including Sales Order SO Creation

Shipping, including outbound delivery document creation

Billing, including billing document and invoice creation

Complaints processing e.g. sales returns, credit and debit memos

QUALITY MANAGEMENT - QM:
ה-Quality Management מערב תהליכים עסקיים שכוללים בקרת איכות ובדיקות איכות בכל האספקטים שקשורים לניהול שרשרת אספקה. ה-Quality management זוהי שיטה על מנת להבטיח שכל הפעילויות החיוניות על מנת לבצע עיצוב, פיתוח ומימוש של המוצר או השירות הן אפקטיביות ויעילות בהתחשב במערכת ובביצועים שלה. בקרת האיכות זהו הפתרון המקיף שתומך בחברה לכל אורך מחזור חיי המוצר וממשיך בשרשרת האספקה. מודול ה-SAP Quality Management QM תומך במשימות שקשורות לתכנון האיכות, בחינת האיכות ובקרת האיכות לרוחב הארגון. הוא קובע את הספסיפיקציות לאיכות ואת הסטנדרטים לפרוצדורות בחינה בארגון, וכן 
מבצע בקרה על היצירה של אישורי איכות כאלו ואחרים ומנהל התראות שקשורות לאיכות בארגון. בנוסף, הוא שומר את נתוני האיכות עבור חומרי גלם, חומרים בתהליך ומוצרים מוגמרים.
למודול ה-QM Quality Management יש את תתי-המודולים הבאים (אך הוא לא מוגבל רק אליהם):
Quality Planning
Quality Inspection
Quality Control
Quality Certificates
Quality Notifications
PLANT MAINTENANCE - PM:
מודול ה-Plant Maintenance מכסה את התחומים הבאים: תחזוקה מונעת, תחזוקה עתידית ותחזוקה מתקנת. רכיב ה-PM מאפשר לחברות לתחזק את מכונות הייצור שלהם בתנאים שונים בהתחשב בתחזוקה עיתית. מודול ה-PM מוודא שכל המכונות שמותקנות בארגון וכן המכונות שהן תחת האחריות של הארגון הן עובדות היטב ובמצב תקין. המודול מבצע בקרה רציפה באופן יום יומי על מנת למנוע מצבים של שבר במכונה שיכול להתבטא בייצור נמוך של המפעל עקב תחזוקה לקויה. המערכת בודקת באופן יום יומי ומתריעה מתי התחזוקה של המכונה לקויה והמכונה עלולה להפסיק לפעול. המודול PM הוא באינטגרציה עם המודולים הבאים: MM, CO, FI.
PROJECT SYSTEMS - PS:
מודול ה-Project Systems מכסה תהליכים עסקיים של פרויקט על מנת לנהל בצורה אפקטיבית פרויקט בכל קנה מידה. הוא כולל אלמנטים של: Work Breakdown Structure WBS, network, milestones וכן אישור על כל אחד מהשלבים של תהליך בפרויקט האם הוא הסתיים או שהוא בתהליך ומתי הוא תוזמן להסתיים, עלות שתוקצבה בכל אחד משלבי הפרויקט, העלות שכבר הושקעה, גם אם היא חלק מהתקציב אם שיש חריגה בתקציב בכל אחד משלבי הפרויקט. מודול ה-PS עוצב על מנת לתמוך בייצור, בקרה והניטור של פרויקטים ברמת מורכבות גבוהה, לטווח ארוך, עם יעדים מוגדרים. על מנת להיות מסוגלים לבצע בקרה על כל המשימות/פעילויות שמעורבות לאורך חיי הפרויקט, יש צורך בניהול מסודר שיכלול סטטוס וניטור של הפרויקט שיהיה משותף לכל המחלקות שמעורבות בו.

HUMAN CAPITAL MANAGEMENT - HCM:
מודול Human Capital Management כולל את כל התהליכים העיסקיים שקשורים לאספקטים של משאבי אנוש בחברה, זאת אומרת: העובדים. מודול ה-HCM מתעסק עם כל הפעילויות השונות שנוצרות במחלקת משאבי אנוש בארגון. זאת אומרת: ניהול נתוני עובדים, פיתוח עובדים, הדרכות וניהול אירועים, שכר וכדומה. המודול הזה מאפשר לחברות לנהל באופן יעיל אינפורמציה על העובדים המועסקים. מודול HCM משתף אינפורמציה עם מודולים אחרים כגון: Financial Accounting FI, Controlling CO,  Production Planning PP וכו'... תהליך ה-payroll משתמש בפונקציונליות ה-accounts payable על מנת להדפיס checks, לנהל תשלומים ונתוני בנק ולעבד תשלומים לרשויות המס וספקי צד שלישי אחרים במקרה ומדובר על עובדים המועסקים דרך צד שלישי. עבור Management Accounting או בעצם CO, אינפורמציה שקשורה לעלויות העסקה יכולה להיות מועברת למרכזי עלות בתוך מודול ה-CO. ניתן להקצות עובדים למרכזי עובדים, שקשורים באופן ישיר למודולים כגון: Production Plannning PP.
למודול ה-Human Capital Management HCM יש את תתי-המודולים הבאים (אך אינו מוגבל רק אליהם):
Organizational Management
Personnel Administration
Recruitment Time Management
Payroll Benefits Compensation
Management Personnel Cost
Planning Budget
Management Personnel
Development Training & Event Management
Travel Management
מודולים טכניים:
ADVANCED BUSIESS APPLICATION PROGRAMMING - ABAP:
שפת ה-ABAP היא שפת התכנות של מערכת ה-SAP ERP ומשתמשים בה על מנת ליצור דו"חות מותאמים אישית, layouts, מסכים, עיצוב ופיתוח תדפיסים מותאמים אישית ספציפיים לדרישות החברה כמו למשל: quotation, יצירת sales order confirmation, delivery note, קבלות, purchase order ועוד.
NETWEAVER - BUSINESS APPLICATION SOFTWARE INTEGRATED SOLUTIONS - BASIS:
מונח ה-SAP BASIS מערב את כל הפעילויות הבאות שקשורות למערכת ה-SAP ERP: התקנה, לקיחת גיבויים תקופתיים, התאוששות מאסון, אבטחת שרתי ה-SAP, יצירת משתמשים, ניהול roles והרשאות של משתמשים שכולל: ניהול הרשאות על מנת לבצע בקרה מי ה-process owner וכן מי יכול להריץ סט מסויים של טרנזקציות עסקיות.
פתרונות תפורים אישית לתעשייה:
חברת SAP מציעה גם פתרונות תפורים אישית לתעשייה industry specific IS, פתרונות אלו הם ייחודיים מטבעם בגלל  המורכבות של התהליכים העסקיים באותם ארגונים. SAP IS Solutions מכסה את ה-Best Practices של התעשיה ומספק פונקציונליות מובנית ע"י אספקת טרנזקציות מורכבות וספציפיות על מנת לענות על הצורך הטבעי של אותם ארגונים.
להלן מספר דוגמאות:
SAP IS - Oil and Gas
SAP IS - Utilities
SAP IS - Retail
SAP IS - Automotive
SAP IS - Banking
SAP IS - Chemicals
SAP IS - Telecommunications
SAP IS - Healthcare
SAP IS - Insurance
SAP IS - Consumer Products
SAP IS - High Tech
SAP IS - Higher Education and Research
SAP IS - Life Sciences
SAP IS - Mining
SAP IS - Media
ועוד...
השלבים העיקריים בפרויקט מימוש SAP:
ישנה מתודולוגיה בשם: Accelerated SAP נקראת גם בקיצור: ASAP שמתוארת ע"י חברת SAP שמומלץ לעבוד לפיה על מנת לבצע מימוש מוצלח של פרויקט SAP ERP.
שלב 1 - Project Preparation:
בשלב זה מבצעים סקירה כללית של מערכת ה-SAP ERP על מנת לספק הבנה לגבי המודולים והפונקציונליות השונה, ועל האינטגרציה השונה ביניהם. בנוסף מבצעים הכנה של משרד ניהול הפרויקט, ומגדירים ישויות בסיסיות כגון: פרויקטור, חדרי פגישות, מומחי תהליכים, משתמשי קצה ומשתמשים מובילים, כל אלו יבצעו תפקיד חשוב מאוד במימוש מוצלח של פרויקט SAP ERP.
שלב 2 - Business Blueprint:
בשלב זה, עושים מיפוי של התהליכים העסקיים הקיימים או הפונקציות העיסקיות הקיימות, מה שנקרא גם AS-IS של החברה ולאחר מכן מבצעים מיפוי שלהם למערכת ה-SAP ERP מה שנקרא גם: TO-BE, כותבים מסמכים מתאימים. במילים אחרות: איך הבעלים של התהליכים העסקיים יבצעו הפעילויות העסקיות שלהם במערכת ה-SAP ERP לאחר שהמערכת תמומש בהצלחה.
שלב 3 - Realization:
בשלב זה, מבצעים קונפיגורציה של מערכת ה-SAP ERP בהתאם לתהליכים העסקיים שהוסכם עליהם ונחתמו במהלך סדנאות ה-TO-BE. בנוסף, מתבצעים גם כמה סבבים של בדיקות במהלך שלב זה שבו המשתמשים בודקים את המערכת ומאשרים שהתהליכים שהם בדקו הם בהתאם לתהליכים שנחתמו במהלך שלב הכנת ה-blueprint העסקי. הבדיקות מתבצעות בהתאם לתרחישים שונים של תהליכים עיסקיים.
שלב 4 - Final Preparation:
מערכת ה-SAP ERP כעת זמינה לבעלים של התהליכים העסקיים. לפני שהמשתמשים יכנסו למערכת הייצור, צריכה להתבצע הזנה של  נתוני אב למערכת, נתונים ממערכות ה-legacy ועוד. זהו שלב מאוד קריטי לפני העלייה לאוויר של המערכת. בנוסף ניתן לבצע בשלב  זה סבב אחרון של בדיקות למערכת ה-SAP ERP וכן הדרכות של משתמשי קצה.
שלב 5 - Go-Live and Support:
זה השלב הכי קריטי בפרויקט, בשלב זה המשתמשים נכנסים למערכת ומזינים נתונים למערכת הייצור ונתקעים בעבודה עם המערכת מעת לעת. אם נעזור למשתמשים בשלב זה, בצורה מהירה, זה יביא לכך שהמערכת תרוץ בצורה חלקה ולשביעות רצונם של המשתמשים.

bottom of page